Dünya'dan yalnızca 12 ışık senesi uzaklıkta bulunmuş olan, Güneş benzerindeki yıldız Tau Ceti'nin yörüngesinde yer alan 2 tane gezegenin yaşama elverişli bir durumda olabileceği açıklandı.
İngiltere'de yer alan, Hertfordshire Üniversitesi içerisinde Fabo Feng önderliğinde yürütülmeye devam edilen araştırma kapsamında, Doppler Spectroscopy (radyal bir hız veyahut titreşim metodu) ismi verilen yöntem ile Tau Ceti'nin devinimi içerisinde, yörüngesinde daha küçük gezegenlerin yer çekimi kuvvetinden kaynaklanmış zayıf titreşimler bulunduğu tespitlerine yer verildi.
Yöntemin ise Tau Ceti'nin devinim varyasyonlarının saniye içerisinde 30 santimetre kadar düşük br durumda olduğunu gösterdiği açıklandı. Titreşimlerin sayesinde yıldızın yörüngesi içerisinde 4 tane gezegen yer aldığı da belirlendi.
Bu gezegenler arasından 2 tanesinin, yaşam amacıyla elverişli koşullara sahip bulunabileceğini de ifade etmiş olan bilim adamları, bu gezegenlerin yıldıza konumlarının da yüzeyleri içerisinde su bulunabileceğine işaret etmekte olduğunu açıkça bildirdi.
Yıldıza fazlası ile yakın mesafesi sebebiyle öteki 2 tane gezegenin ise yüzeylerinde su bulunmayacağı vurgulandı. Daha öncesinde Tau Ceti'yi incelemiş olan aynı ekip, yıldızın yörüngesinde yer alan gezegen sayısının sadece 5 tane olduğunu varsaymaktaydı.
Diğer taraftan bilim adamları ise, keşif ile ilgili heyecana kapılınmamasının gerekli olduğunu, Tau Ceti sistemini çevrelemekte olan ve de uzay çöplerinden oluştuğu belirtilen devasa bir halkanın, gezegenlerin asteroit ile ilgili saldırılarının tehdidi altında bulunabileceğini gösterdiğini belirtti.
Araştırma ile ilgili sonuçlar ''The Astrophysical Journal'' dergisi içerisinde de paylaşıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.