Kenya içerisinde bir ormanda bulunmuş olan limon büyüklüğüne sahip bir kafatası, evrimin çok karanlık noktalarına da bir ışık tutabilir. Volkanik patlama esnasında öldüğü düşünülmekte olan bir maymun türüne ait olduğu açıklanan kafatasının özelliği ise, 13 milyon senelik bir durumda olması ve de tek parça durumunda bulunması.
10 milyon seneden daha eski fosiller, insan ve de modern maymunun atasının evriminde yer alan kayıp halkaları anlama konusunda çok büyük bir önem taşımakta. Fakat bu özelliğe sahip olan fosiller genel olarak diş ve de çene kemiği benzerindeki kafatası parçalarından oluşmakta.
13 milyon senelik olduğu açıklanan kafatasının, 1.5 yaşında olan bir bebek maymuna ait durumda olduğu düşünülmekte. Bu türün ise, yetişkinlik döneminde 11 kilogramlık bir ağırlığa ulaşabildiği düşünülmekte. Maymunlardan çok daha büyük bir beyine sahip olan bu türün, şebek şeklinde bilinen maymun cinsiyle benzerlikler taşımakta olduğu da saptandı.
Kafatasının fazlası ile iyi bir şekilde korunmuş durumda olması, maymunun beynindeki boşluğu, iç kulak yapısı ve de halen çıkmamış durumdaki yetişkin dişleri ile alakalı bilgiler sağlamakta.
Keşif öte yandan, insan ve de maymunun ortak atalarının Afrika'da ortaya çıkmış olduğu yönündeki tezi güçlendirmesi ile ilgili çok büyük bir önem taşımakta. Son seneler içerisinde Yunanistan ve de Bulgaristan'da gerçekleştirilen keşifler, insanlığın asıl kökenin Avrasya olabilecek olduğu tartışmasına sebep olmuştu. Şu zamana kadar bulunmuş olan fosiller, insan ve de şempanze arasında yer alan evrimsel yol ayrımının 6 ile 7 milyon sene önce yaşanmış olduğunu da gösteriyor. İlk insanın da bundan tam 300.000 sene önce Afrika içerisinde ortaya çıkmış olduğu tahmin edilmekte.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.