Normal olarak insanların kan ile birlikte idrar ya da tükürük ile ilgili örneklerinin spektral analizi amacıyla binlerce dolarlık bir fiyata mal olan laboratuvar tabanına sahip makineler gerekli. Özellikle son zamanlarda gelişmekte bulunan ülkelerdeki hastaneler içerisinde veyahut evde tedavi görmekte olan hastalar için bu cihazlara ulaşabilmek ve testleri gerçekleştirebilmek çok önemli bir problem oluşturuyor. Illinois Üniversitesi içerisinden bilim adamları, bu testleri aynı doğruluk ile yapabilmek amacıyla çok sıradan bir akıllı telefonla çalışmakta bulunan 550 dolar tutarında 3D baskıya sahip bir tane cihazı geliştirmeyi başardı.
İşlemlerden geçirilmiş olan sıvı numuneler, cihazda yer alan bir delikten manuel bir şekilde kaydırma özellikli bir mikro akışkan kartuş içerisine yerleştirilir. Daha sonrasında ise numuneyi aydınlatmak amacıyla telefonun beyaz renkli LED flaşını ya da entegre bir tane yeşil lazer diyotunu kullanılmaktadır. Işık ise, bir optik fiberin yardımıyla, bir kırınım ızgarası ile telefonun arka kamerası içerisine takılır. Özelleştirilmiş
durumdaki uygulama daha sonrasında ise, belirli bazı renk değişiklikleri ya da ışıklı görüntüyü tamamen analiz eder. Mikro akışkan durumdaki kartuşa aynı an içerisinde birkaç numune yüklenebileceğinden çoklu analiz çok hızlı bir olarak gerçekleştirilebiliyor.
TRI Analizörü şeklinde (transmisyonu yansıtıcı bir yoğunluk) şeklinde bilinen bu cihaz, test çıktısını algılayıp sonuca göre ise renk değiştirebilmekte olan bir sıvı kullanmakta.
Araştırmacılar ise, cihazın tıbbi teşhisler içerisinde kullanılmasının yanında çevresel bir izleme, uyuşturucu testleri, üretim, kalite kontrol ve de gıda güvenliği gibi alanlar içerisinde de kullanılabileceğini belirtmekteler. Taşınabilir durumdaki sağlık cihazlarının geliştirilmeye başlaması, kişilerin hastaneye gitmelerine hiç bir şekilde gerek kalmadan sağlık ile ilgili takiplerinin yapabilmesini sağlamakta.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.