• BIST 5.114,97
  • Altın 1318.891
  • Dolar 21.0956
  • Euro 22.5698
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C
  • Trabzon 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 19 °C

Ceviz Ağacı Hastalıkları

Ceviz Ağacı Hastalıkları
Ceviz Ağacı Hastalıkları

 

 

Ceviz ağaçları, tıpkı insanlar gibi hastalanabilirler. Zira cevizler de insanlar gibi birer canlıdır. Bu noktada, ceviz hastalık türlerini bilmek ve zamanında müdahale etmek ise ceviz yetiştiricilerine düşüyor. Bu yazımızda, ceviz yetiştiriciliği konusunda yeni olanlar için ceviz hastalıklarından bahsedeceğiz.

 

Hastalık Türleri

 

Ülkemizde bazı ceviz hastalığı türleri oldukça yaygındır. Bu nedenle yazımızda öncelikle bu yaygın hastalıklardan bahsedeceğiz. Daha sonra bu hastalıklara karşı alınabilecek önlemlere ve ceviz zararlılarından nasıl kurtulacağına yönelik soruları cevaplayacağız.

 

Ceviz hastalıkları konusunda en yaygın hastalık türleri;

 

 

Şimdi sırayla her bir hastalığın nedenlerine ve nasıl tahribat yarattıklarına değinelim.

 

Armillaria Kök Çürüklüğü

 

Bir mantar hastalığı olan Armillaria kök çürüklüğü, meşe kök çürüklüğü ya da mantar kök çürüklüğü olarak da bilinir. Adı üzerinde ağaç köküne zarar veren bir hastalıktır. Bu hastalığa sebep olan şey, Armillaria mellea adındaki toprak kökenli fungustur. Bu mantar, öncelikle ceviz ağacının köklerine etki eder ve ağacın enfeksiyon kapmasına neden olur. Daha sonrasında kök boğazına ve gövdenin alt kısımlarına da yayılır ve ağacın beslenmesini engellemeye başlar.

 

Ağaç enfeksiyon kaptığında belirli semptomlar baş göstermektedir. Bu semptomlar arasında en bilinenleri; küçük klorotik yapraklar, sürgün uçlarındaki aşırı ölümler ve yaprakların erken dökülmesidir.

 

Bu hastalığın tedavisi farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Eğer ceviz bahçenizde böyle bir hastalıkla karşılaştıysanız, ilk olarak enfeksiyonun yayılmasını engellemeniz gerekir. Bu nedenle enfekte olan ve ölmeye başlayan ağaçlar, ağaçlıktan uzaklaştırılmalıdır.

 

Eğer ceviz bahçesi kurmadan önce önlem almak istiyorsanız, o halde koruyucu önlemlere başvurmanız gerekmektedir. Bu önlemlerden en bilineni, methly bromide ile toprak fumigasyonu yapılmasıdır. Bu işlem sayesinde ağaç dikiminden önce topraktaki zararlıları ve özellikle de fungusları öldürebilirsiniz. Böylece ağaç dikimi sonrasında bu hastalıkla karşılaşma ihtimalinizi en düşük seviyeye indirgeyebilirsiniz.

 

Kök Boğazı Hastalığı

 

Agrobacterium tumefaciens, ceviz ağaçlarında tümör oluşumuna sebebiyet veren bir bakteridir. Bu bakterinin çoğalması, cevizin hastalanmasına ve kök boğazı hastalığına yakalanmasına neden olmaktadır. Bu patojen, yavaş ancak etkili bir biçimde ağaç dokusuna işlemeye başlar. İlk olarak ağacın yaralanmış bölgelerinden içeriye giren bu patojen, zamanla köklerde tümör oluşumuna neden olmaktadır. Tümör oluşum sırasında ağaçta meydana gelen boşluklara ise yukarıda bahsettiğimiz fungus gibi zararlı patojenler yerleşir. İlerleyen süreçte ağaçlarda odun çürümesi ya da gelişim sorunları meydana gelir. Eğer tümör iyice yerleşirse ağaçların tamamı çürüyebilir.

 

Bu hastalığa karşı alınabilecek en iyi önlem, ağacınızın ömür boyunca yaralanmasını engellemektir. Bu nedenle taşınırken, dikilirken ve yetiştirilirken dikkat edilmesi ve akıbetinin gözlemlenmesi gerekmektedir. Sağlıklı damızlıkların yer aldığı fidanlıklardan temin edilen fidanlar, bu hastalık karşısında alınabilecek en iyi diğer önlemlerden birisidir.

 

Dikim öncesinde alınabilecek önlem ise süspansiyon desteğidir. Dikim işlemi gerçekleşmeden önce, Agrobacterium radiobacter'in K84 ırkıyla harmanlanmış süspansiyonlarına daldırılan fidanlar, bu hastalığa karşı dayanıklı olacaktır.

 

Ceviz Yanıklığı Hastalığı

 

Xanthomonas campestris adındaki bakteri, sadece Juglans cinsine mensup bitki türlerine yerleştiğinde enfeksiyon meydana getirir. Bu bakterinin en dikkat çekici özelliği, yağmur sularıyla yayılabilme özelliğidir. Bu nedenle diğer sağlıklı ağaçlara da bulaşabilmektedir.

 

Bakteri ağaçları enfekte ettiğinde, ağaçlarda belirli semptomlar görünmeye başlar. En dikkat çekici semptom ise çiçeklerde görülmektedir. Bu hastalığa yakalanan ağaçların çiçekleri, ufak ve siyah renkli beneklere sahip olmaya başlar. Ek olarak çiçekte de sulu bir lezyon meydana gelir ve gözle görülebilir haldedir.

 

Bilinen tedavi yöntemi ise bakırlı preparatlarla tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi, fungus ve diğer bakteriyle yöntemlerle başa çıkmak adına da kullanılabilir.

 

Ceviz Antraknozu Hastalığı

 

Gnomonia leptostyla hastalığı olarak bilinen bu hastalık, ülkemizde en sık karşılaşılan ceviz hastalıklarından birisidir. Hastalığın temel sonucu, verimde meydana gelen azalmadır. Yaprak hastalığı olarak bilinen bu hastalık, meyvelerin de zarar görmesine neden olmaktadır. Özellikle de genç yapraklarda etkili olan bu hastalık, genç yaprak dökülmesine neden olmaktadır. Eğer yoğun bir seviyeye ulaşırsa tüm yapraklarda erken dökülme meydana gelebilir.

 

Enfeksiyon bulaşıcı olduğu için bilinen en iyi tedavi yöntemi, erken dökülen ağaçların yakılması ve toprağa gömülmesidir. Bu sayede enfeksiyona neden olabilecek hastalıklı yapraklardan tüm ceviz ağaçları uzak tutulmuş olacaktır. Tüm ceviz hastalıkları hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Bu haber toplam 310 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Teknodart | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 532 06114 52