Kuantum teknolojisini kullanarak şifreleme gerçekleştirebilen yeni uydu, uzun durumdaki mesafelere veri gönderme amacıyla kullanılacak. Gönderilmiş olan mesajların kırılması da potansiyel bir şekilde olanaklı değil
Çin'in geçtiğimiz ağustos ayı içerisinde uzaya göndermiş olduğu yeni kuantum uydusu, Pentagon'un tarafındanda ''dikkate değen bir gelişme'' şeklinde değerlendirilmişti. QUESS adına sahip olan kuantum deneyleri gerçekleştiren kuruluş içerisindeki Çin asıllı bilim adamları, bu uyduyu kullanıp gizli durumdaki mesajları Dünya'ya yollamayı denediler. Böylelikle hem mesafe hem ise güvenlik açısındanda çıta atlayabilmeyi hedefliyorlardı.
Kuantumlu anahtar dağıtım (QKD) ismine sahip olan teknoloji, geleneksel durumdaki şifrelemeden değişik bir yol izlemekte. Bugüne kadarki süreçte matematiğe dayalı durumda bulunan şifreleme, kuantum bilişimin gelişmesi ile tehdit altında kalmaya başladı. Kuantumlu bilgisayarlar ile çok daha hızlı ve de çok daha güçlü durumdaki sistemler anlamına gelmekte. Ayrıca bu sistemler ise, mevcut şifreleme düzeylerini basit bir şekilde aşabiliyorlar.
Devlet haber ajanslarından biri olan Xinhua, bu gelişmeyi de ''kırılamaz bir şifreleme'' şeklinde duyurdu. Bunun nedeni ise, verilerin çok büyük bir kısmının fotonlarla taşınıyor olması. Bir tane fotonu hatasız olarak kopyalayabilmek hiç bir şekilde olanaklı değil. Bunu deneyebilmek ise fotonu rahatsız edeceği için, denemeler bile iz bırakmış olacak.
Gelişmenin ayrıca siber güvenlik ile ilgili fazlasıyla önemli etkileri bulunmakta. İş dünyasında çok daha güvenli durumdaki bir iletişim anlamına gelir iken, istihbarat birimlerinde de iletişim teknik takiplerini çok büyük bir ölçüde zorlaştırmakta.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.