Daha önceki dönemler içerisinde insansız olan hava araçlarının nakil maksadıyla lojistikte kullanıldıklarını, ambulans görevi görmekte olduklarını görmüştük. Son senelerin en önemli kurtarıcılarından insansız hava araçları bu defa çok daha büyük bir projeyle gezegenimizi kurtarabilmek amacıyla çalışacak. Küresel bir iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla drone’lar ağaç dikimi konusunda görevlendirilmiş olacak.
BioCarbon Engineering şirketi, bir içerisinde 100.000 tane kadar fidan tohumlayabilme yeteneği bulunan drone'lar filosuna sahip durumda. Ekim öncesinde gerçekleşen çok aşamadan oluşan süreç, seçilmiş bir alan üstünde keşif uçuşları yapılmasıyla başlıyor. Yerin topografyası, mevcut durumdaki biyo çeşitlilik ve de engeller ile ilgili veriler toplanıyor ve sonrasında ise bir haritalama gerçekleştiriliyor. Optimum durumdaki bitki çeşitleri ve yerleri açıkça belirleniyor. Daha sonrasında ise 2. grup drone’lar, haritayı izleyip ve biyolojik durumda parçalanabilmekte olan tohumları arazi üzerine bırakıyor.
Her 1 tane drone, 18 dakika gibi çok kısa bir zamanda 1 hektarlık alan içerisinde ağaçlandırma yapabilmekte. 2014 senesi içerisinde birkaç tane ülkenin katılımı ile kabul edilmiş olan New York Orman Bildirgesi’ne bakılırsa 2030 senesine kadar tam 350 milyon hektar büyüklüğünde (sekiz yüz altmış beş milyon dönüm) bulunan bozulmuş orman ve de tarım arazilerinde düzenleme gerçekleştirilecek. Kısa zaman içerisinde bu kadar etkili durumdaki bir düzenleme amacıyla insansız hava araçlarından yararlanılması gerekli. Drone yardımıyla dikim yapmanın, elle dikim maliyetinin sadece %15’i kadar bulunduğu ve de tam 10 kat daha çok dikim yapılabilmekte olduğu belirtiliyor.
Test aşamaları devam eden bu sistem içerisinde Central Park'ın 2 katı büyüklüğüne sahip 750 hektarlık bir alan içerisinde mangrov ağaçları dikilmekte.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.