1907 yılında kurulan Fenerbahçe Spor Kulübü, Türk futbolunun en önemli kulüplerinden biri. Renkler sarı ve koyu mavidir. Ev oyunlarını Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu stadyumunda oynuyorlar. UEFA Stadyumu, Türkiye'deki en gelişmiş modern spor kulübü olmasına rağmen, beş yıldızlı stadyumlardan biridir. Bütçesi 130 milyon doları aşmaktadır. Fenerbahçe resimleri ile eski yılların coşkusunu da rahatlıkla görebilmekteyiz.
Fenerbahçe Tarihi Hakkındaki Gerçekler Nelerdir?
1- Fenerbahçe Futbolcu Amblemi Topuz Bilgelik anlamı taşır. 1910 yılında geliştirilmiştir. 2010 yılında sarı-beyaz kulübünün rengi sarı filoya dönüşmüştür.
2- Fenerbahçe 1911- 1912'de yenilgisiz yenilmez bir şampiyondu. Bu başarıdan sonra, İstanbul'daki İngiliz ve Yunan takımları şampiyon olamadı ve Türk takımları yerlerini aldı.
3- 1923 yılında Fenerbahçe Ligi gol atmadan sona erdi. Bu etkinlik Guinness Rekorlar Kitabı'na dahil edilmiştir.
4- Yarışmada Galatasaray'a karşı en yüksek galibiyet 6 Kasım 2002'de 6: 0 oldu ve en büyük kayıp 12 Şubat 1911'deki Union Club stadyumunda 7: 0 oldu.
5- İlk yurt dışına transfer olan Türk futbolcu, 1921'de Fenerbahçe Bekir Teker oldu.
6- İlk olimpiyat madalyasını Saryalpa Rukları, Türkiye adına Fenerbahçe sporcuları kazandı. Bu madalya, 1948 Yaz Olimpiyatları'nda üç aşamalı bir atlayışta bronz bir madalyadır.
7- 1964 yılında bir futbolcu için yıldönümü düzenleyen ilk Türk takımıdır.
8- 21 Mayıs 2007'de Fenerbahçe Dünya Zirvesi'ndeki bir projenin bir parçası olarak dünyanın en yüksek dağı olan Everest'in zirvesine ulaştı ve Türkiye bayraklarının yanında dağlarda Fenerbahçe bayrakları da sallandı.
10- Fenerbahçe web sitesi kuruluşu olarak Türkiye’deki ilk spor kulübüdür. Galatasaray resimleri yanında bu ilki yaşamak ezeli rakip için büyük bir gururdur.
Resmi Kuruluş Ne Zaman Gerçekleşti?
Takvim sayfaları 1907 gösterilirken, II. Abdülhamid yönetiminin son günleri yaşandı. Saltanatının son yıllarında yaşayan II. Abdülhamit’e yapılan baskı tüm alanlarda azaldı. Bu düşüş aynı zamanda futbolu da etkiledi. Bu durumdan yararlanan Kadıköy’ün gençleri arasında Dışişleri Bakanı Asım ve Sunucu Paşa’nın torunu, Ziya Bey’in oğlu Enka, İzmir’in büyükelçisi Muhi Bey’in büyük oğlu ve Feriki Şevki’nin oğlu 3. Caddede, evlerinde yaptıkları röportajın sonucunda, takım hakkında fikir oluşturdular. Kulübün adı, Fenerbahçe olacaktı ve sarı – beyaz renklerinde formalar yapılacaktı.
Kısa sürede kulüp gençler ile doldu. Tüm futbol meraklıları burada yerini aldı. 1996 yılında, İkinci Meşrutiyet'in ilan edilmesiyle bilinen bir dernek kurma özgürlüğü, İstanbul'daki birçok Türk kulübünün temeli oldu. Kulüp sayısındaki artış İstanbul'da yeni bir lig oluşturma ihtiyacını doğurdu. Fenerbahçe kendini daha da geliştirmiş ve sağlamlaştırmış oldu. Rakiplerinin arasında Beşiktaş resimleri de görülebilir. Hepsinin geçmişi aynı tarihlerden gelmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.