Günümüzde devlet dairelerine, muhtarlıklara ya da tapu müdürlüklerine gidilerek uzunca kuyruklar beklenip sıranın gelmesi için vakit harcanan her türlü işlem artık internet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Pek çok kamuya ait olan resmi işler kişisel e-devlet üzerinden yapılabildiği gibi özel kurulmuş internet siteleri üzerinden de ödeme sorgulama gibi farklı yönlerden işlemler yapılabilmektedir.
Kelime anlamı olarak Fransızcadan dilimize geçmiş olan “parsel” sözlükte; “imar yasalarına göre ayrılıp sınırlanmış arazi parçası” anlamına gelmektedir.
Parsel dediğimiz alan kişiye ait olabileceği gibi devlete bir kamu kuruluşuna da ait olabilmektedir. Parseller tek bir kişiye ya da kuruluşa ait olabileceği gibi birden çok kişinin ortak paylaşım alanı da olabilmektedir.
Sahip olduğunuz parsel üzerine sorgulama işlemi yapabilmek için internet üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sayfasına giriş yaparak sorgulama işlemini başlatabilirsiniz. Bunun için Tapu ve kadastro genel müdürlüğü sayfasına giriş yaptıktan sonra e-devlet sistemine giriş yapmanız ardından sorgulama alanına geçmeniz gerekmektedir.
Parsel Sorgulaması ile Neleri Öğrenebilirsiniz?
Tapu kadastro genel müdürlüğü sayfası üzerinden yapılabilen parsel sorgulama işlemi sonucunda üzerinize ait bulunan taşınmaz konumundaki malın; konumu, alanın ulaşım bağlantılarına ve bulunduğu alan, yüzölçümü gibi çeşitli bilgilerine ulaşabilmektesiniz.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?
Üzerinize ait bulunan ada, parsel sorgulama işlemi için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesine giriş yapmalısınız. Bunun için parselsorgu.com.gov.tr adresine girdikten sonra sayfa içerisinde bulunan kategoriler içerisinde karşınıza gelen üç farklı bölümden birini tercih etmelisiniz.
Bunlar; idari, coğrafi ve adres adı verilen kategorilerdir.
İdari kategori içerisinde parselinize ait;
l
İl, ilçe ve ada bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Coğrafi kategorisi içerisinde parselinize ait;
l
Koordinat bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Bunun dışında ikinci bir sorgulama yöntemi de harita üzerinden sorgulamadır. Karşınıza çıkan harita üzerinden size ait olan parsel alanınızı aratabilirsiniz.
Parsel Sorgulama Analiz Kısmı
Parsel sorgulama işleminizin hemen ardından sizlere taşınmazınız hakkında analiz kısmı verilir. Bu analiz kısmı içerisinde bulunulan o bölgedeki her yıla ait taşınmaz satış grafikleri, ipotekli satış işlemleri, bağımsız bölüm satış ve bağımsız bölüm ipotekli satış gibi hangi alanlarda alım satımın yoğunlukta yapıldığına dair ayrıntılı bilgi verilmektedir.
E-devlet Kullanarak Tapu Sorgulama
E-devlet; her kişiye ait olan ve Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan vatandaşların kullandığı bir sistemdir. Buradan e-devletimize giriş yaptıktan sonra “tapu bilgileri sorgulama” yazarak karşınıza çıkan alandan üzerinize kayıtlı olan tapu bilgilerinizi detaylı olarak görebilirsiniz. https://www.habernediyor.com/bilim-teknoloji/tapu-parsel-sorgulama-2020-h41947.html
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.