Tübitak Ulusal Gözlemevi (TUG) içerisinde kuru bulunan Türk - Rus teleskoplardan RTT150 tarafından ilk defa Pegasus takımyıldızı içerisinde yaşlı bir tane yıldızın etrafında dönmeyi sürdüren, Güneş Sistemi’nde yer alan Jüpiter gezegeninin ölçülerinde bulunan bir tane Güneş dışı gezegen keşfedilmiş olduğu açıklandı.
Kazan Federal Üniversitesi içerisinden Roman Juçkov ve de ekibinin Türk ile Japon uzmanlarıyla beraber dünya üzerinde uzay gözlemlerinin en iyi bir şekilde gerçekleştirilebildiği ender alanlardan bir tanesi olarak kabul edilmeye başlanan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde yer alan RTT150 teleskobunu kullanıp, HD 208897 koduna sahip olan yıldızın etrafında dönmeyi sürdüren Jüpiter’in bir tane benzerini daha keşfetmiş oldukları belirtildi.
Bilim adamlarının yapmış oldukları hesaplarına bakılırsa söz konusu olan bu gezegen; ‘'Jüpiter’in İkizleri’' bib grubuna ait olan ve Güneş Sistemi’nde yer alan Jüpiter gezegenine bakılırsa 1,5 kat daha da büyük bir kütleye sahip durumda.
Bilim adamlarının başka bir açıklamasına göre ise, gezegenin yıldıza olan uzaklığı yaklaşık bir şekilde Jüpiter’in Güneş’e karşı olduğu mesafeye eşit, fakat HD 208897 isimli yıldızı ‘'uzaydaki yakıt rezervini'’ nerede ise tüketmiş olduğu ve de ‘'kabarmaya.2’ başladığından dolayı Güneş ötesi'‘Jüpiter gezegeninin ısısı daha da yüksek halde. HD 208897 yıldızı ise Güneş’e göre tam 5 kat daha geniş durumda ve de 12 kat fazla parlak.
Araştırmacılar, bu şekilde eski bir tane yıldızın etrafında dönmeyi sürdüren bir gezegenin keşfedilmiş olmasının, RTT150’nin ve de aynı biçimde çalışan öteki teleskopların uzun zamanlı gözlemler ile büyük yıldızlara bağlı bir şekilde küçük gezegenleri de bulabileceklerini kanıtlamış olduğunu ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.