Sosyal medya devi Facebook, 3,5 milyar Instagram fotoğrafı kullanarak, geliştirdiği yapay zekanın fotoğraflardaki nesneleri daha iyi tanımlamasını sağladı.
Facebook, fotoğraflardaki nesneleri, renkleri ve mekanları algılayan ve kategorize eden derin öğrenme modelleri üzerinde çalışıyor. Yapay zekanın fotoğrafları en iyi şekilde tanımlaması için yoğun bir mesai harcayan şirket, çareyi Instagram fotoğraflarında buldu.
California'da düzenlediği F8 Geliştirici Konferansı'nda üzerinde çalıştığı yeni teknolojiler ile ilgili detayları paylaşan Facebook, 3,5 milyar Instagram fotoğrafıyla yapay zeka algoritmalarını eğittiklerini açıkladı.
Facebook'un teknolojiden sorumlu başkanı (CTO) Mike Schroepfer, yapay zekanın eğitim sürecindeki zorluklardan bahsetti. Örneğin, yazılımın fotoğraftaki bir nesneyi tanımlaması için daha birçok fotoğrafta söz konusu nesneyi görmüş ve insanlar tarafından yazılan etiketlerle ona öğretilmiş olması gerekiyor.
Schroepfer, bu durumu aşmak için Facebook'un sahibi olduğu Instagram'ı kullandıklarını belirtti. Facebook araştırmacıları ve mühendisleri, toplamda 17 bin hashtag'in (etiket) bulunduğu 3.5 milyar fotoğrafı, yapay zekanın eğitiminde kullandı.
Algoritmanın fotoğrafları tanımalamasında, popüler kıyaslama aracı ImageNet bilgisayar görüşü testinden geçtiğini söyleyen Schroepfer, yapay zekanın yüzde 85,4 oranında başarı yakaladığını ifade etti. Şirketin bir önceki yazılımı aynı testte yüzde 83.1 doğruluk elde etmişti.
Facebook, kullanıcıların etiket alışkanlıklarını anlamak için bir yöntem kullanıyor; ancak buradaki asıl amaç, milyarlarca fotoğrafı daha iyi algılamak ve kategorize etmek. Böylelikle hangisinin konuyla alakalı olduğunun ayrımına varmak isteyen sosyal medya devi, kullandığı yöntemin herhangi bir gizlilik ihlaline neden olmadığını da belirtti.
Yalnızca herkese açık hesaplardaki fotoğrafların kullanıldığını ifade eden şirket, özel hesaplardaki resimlerin araştırmaya dahil edilmediğinin altını çizdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.